omuleti

Sunday, September 02, 2007

mara

Vineri seara am fost in Green la concert Mara si Zum. Pe ei ii stiam de acum doi ani de la sziget, i-am vazut si anul asta tot acolo (intr-o componenta slightly different), ambient curat si frumos, dar numele ei nu-mi spunea absolut nimic.

S-a nimerit ca exact inaintea noastra sa intre pe terasa o fata inalta, imbracata cu o rochie mulata peste pantaloni largi, cercei lungi si o tunsoare sic putin peste urechi si, din nou nimereala, ne-am asezat la masa de langa cea la care statea ea.

Mai erau acolo si alte fete, la care veneau baietii de la zum, posibil iubitele lor, am scanat foarte in treacat chestiunea. Concertul a inceput cu mare intarziere (anuntat la 8, inceput putin dupa 9.30), cu zumii la instrumente si doi oaspeti de la blanoz (tobarul si, nu mi-e clar cum sa-i zic, un fel de vocal care mesterea ceva si la laptop once in a while). Oricum, nici urma de numita Mara.

A intrat la un moment dat si o voce de femeie, dar n-as fi putut sa zic de unde venea, drept care am dedus ca e pe banda si eram cam dezamagita/intrigata. Mi-au atras atentia fetele ante-mentionate (de la masa zumilor), fiindca incepusera sa chicoteasca cu niste mutre foarte rautacioase, din seria "vai, draga".

Dupa care am vazut-o. Fata inalta, cu rochia mulata si tunsoarea sic incepuse sa cante undeva in spatele terasei la un microfon mobil si acum inainta incet spre scena. avea o voce minunata, joasa si calda, zambea frumos si initia contact vizual cu toti cei care se uitau direct spre ea. De-a lungul concertului (very smooth electro jazz kind of thing), s-a plimbat printre mese, a vorbit cu oamenii cand avea momente de respiro in care intrau doar instrumentele.

Am fost si eu una dintre persoanele cu care a vorbit (mi-a intins mana si s-a prezentat si m-a intrebat daca imi place si cum mi se pare soundul, dupa care s-a asezat la masa si-a cantat putin de acolo); a folosit spatiul si spiritul terasei de la green de o maniera excelenta si a combinat vocea oricum grozava cu o abordare profesionista si interactiva pe care nu pot decat sa o aplaud.

Dincolo de momentul muzical, am urmarit si mica dramoleta umana: fetele de care ziceam s-au hahait tot concertul si era clar ca aveau o problema cu ea, pentru ca ii comentau toate miscarile, isi dadeau ochii peste cap si se uitau la ea cand trecea pe langa ele cu un venin prost mascat. Acu', ce sa zic? Si eu mi-s muiere, nici eu nu-s foarte confy cand se invarte pe langa mine una frumoasa si talentata si magnetica. Le-am inteles pe undeva pe fetele alea. Erau toate maruntele si intrucatva dragute, dar, cu indulgenta, banale. Tipa asta era traznet and it must have been difficult for them to have her around.

Ca de obicei, n-am avut cu ce sa fac poze (note to self: buy that freakin' camera!) si nu se prea gasesc poze cu ea pe net. Am gasit un clip in care a cantat cu Zob, dar pe aia nu-i inghit eu si, in plus, am abuzat de youtube pe acest blog lately). Asta e o poza gasita pe site-ul Viva de la o petrecere mondena, nu stiu in ce masura surprinde imaginea foxyness-ul femeii.

Am stat si m-am gandit cum este Mara ca persoana. Probabil nu mi-ar placea de ea. Probabil n-as gasi in ea insecuritatile, stangaciile, spaimele si autoironia pe care le iubesc eu la prietenele mele. E o femeie frumoasa, o artista talentata, o profesionista inteligenta, parea stapana pe ea, degaja siguranta si, intr-o cheie artistica, eficienta :). Dar, daca ar fi fost sa cant, mi-ar fi placut sa cant ca ea (a cantat la un moment dat o piesa lenta in aromana care m-a infiorat de-a dreptul), daca ar fi fost sa fiu frumoasa, mi-ar fi placut sa fiu in felul ei (and I loved her dress beyond description). Vreau sa cred ca daca as fi ajuns cumva in cercul ei, as fi avut atata minte sa nu ma hahai ca proasta cand ea ar fi cantat, doar ca sa arat ce parere am eu despre faptul ca, reducand la chestiunea de fond, ea este mult mai appealing decat mine.

Pupezele au ras si si-au dat coate tot concertul. N-am vazut niciun tip razand. Dar i-am vazut zambind. You go, girl ;).

later edit: Dupa cum se poate vedea la comentarii, una dintre fetele despre care vorbeam mai sus mi-a explicat ca am interpretat gresit motivul amuzamentului si ca am facut aprecieri eronate privind relatia dintre ele si Mara. Lucrurile au degenerat putin, nu m-am lamurit intrutotul ce si cum, dar realizez ca se poate sa fi interpretat prost ce-am vazut si sa jignesc a few people on the way. Imi cer scuze si promit sa incerc sa stau mai stramb si sa judec mai drept.

25 Comments:

At 9:52 AM, Blogger lorin said...

mara e speciala. in vremea cind am cunoscut-o cinta cu o trupa interesanta, baba novac. si e o tipa misto si in particular, deloc snobish. are un baietel si e maritata cu un percutionist cunoscut, ati. cred ca e cea mai buna voce pe care a dat-o constanta.

 
At 10:06 AM, Blogger runbaby said...

voila :), ma bucura ce-mi spui. si mie mi-a placut fata.

 
At 2:18 PM, Blogger moonbaby said...

autoironie? ce-i aia? nu stiu, nu cunosc, n-am vazut :p

 
At 2:25 PM, Blogger runbaby said...

triple lol :P

 
At 11:08 PM, Blogger Sahara Penguin said...

Eu cred ca de fapt esti invidioasa.

 
At 2:27 PM, Anonymous Anonymous said...

Draga
Sunt una dintre pupeze. Din pacate si eu judec oamenii dupa aparente. Sa-ti povestesc cum se vedea de la masa noastra. Tu erai o fata grasa, mult mai grasa decat in poza de pe blog, mancand sandwich-uri puturoase aduse intr-o sacosa de-acasa, stingandu-ti setea cu apa tot de la purtator. Ne amuzam intrebandu-ne ce urmeaza sa mai scoti de-acolo. Cand ti-ai despletit parul credeam ca o sa te imbraci si in pijama. Tot ce-ai facut de-a lungul serii, crede-ma ca a fost mult mai nepoliticos. Asta e explicatia pentru mutrele rautacioase.
Mara mi-e prietena buna, atat de buna incat pot sa rad, sa plang sau sa ma plictisesc la concertele ei fara sa fie o problema. Ai interpretat gresit.
Mi-e indiferent ce crezi despre mine atat timp cat nu ma cunosti, dar ma enerveaza ca vrei sa pari interesanta scriind tampenii.
Sper, ca macar din respect pentru artisti, ai platit bilet de intrare.

 
At 2:45 PM, Blogger runbaby said...

@o pupaza

:)) foarte tare

 
At 2:52 PM, Anonymous Anonymous said...

Nu inteleg ce ti se pare foarte tare, dar pe mine ma intristeaza felul in care judecam

 
At 3:10 PM, Blogger runbaby said...

mi se pare foarte tare cum vii tu aici si incerci cu tot dinadinsul sa ma umilesti (btw, am platit intrare, la green nu exista mancare si, cum veneam direct de la birou, am decis sa cumparam sandvisuri de la pizzeria care livreaza mancare si la terasa, iar apa am mereu la mine fiindca merg cu bicicleta prin oras si am baut, alaturi de alte chestii platite, fiindca tipul de la bar a uitat sa mi-o aduca pe cea comandata).

care era ideea, ca pe langa faptul ca sunt grasa, sunt si o miloaga si am avut tupeu sa-mi desfac parul din coada?

mi se pare tare cum invoci respectul pentru artisti cand te racaie faptul ca am facut o judecata asupra aparentelor voastre fizice versul celei a marei (asa cum ai facut si tu asupra mea si nici tu n-ai fost chiar blanda, nu?)

mi se pare foarte tare ca ai venit cu un ba pe-a ma-tii sonor, dupa care mi-ai povestit ca te-ai intristat. decide-te: mahala sau melancolie, you can't have them both.

este ceea ce am vazut si am interpretat eu la acel spectacol si, orice ai spune, eu imi mentin parerea, asa cum sunt sigura ca ti-o vei mentine si tu pe a ta. daca te-am jignit, poti sa fii convinsa ca ai dat palma inapoi.

you're excused.

 
At 3:32 PM, Anonymous Anonymous said...

dubiosu

BAI CE FAZA!!!! citeam eu blogu asta si zic....taci ca e scris de cineva cu glagorie....cind ma uit la foto....oooopaaa...taci ca e si misto gagica....frumoasa si destepata?....asta imi zdruncina din temelii tot ce am invatat eu la scoala....ma pregatesc sa iti scriu un mesaj de imbirligare eleganta cu speranta ca ne vom cupladestinele pentru o discutie intelectuala cu lumina stinsa....si...aici e aici....ce sa vezi (cum s-ar zice s-a aprins lumina intre timp).....aflu ca nu esti tu aceea.....intr-adevar mentiunea de la fotografia de protest ma lumineaza total....tipa cu bentita de culoare incerta e adevarata tu....ufff...bine ca am aprins lumina la timp....iar tu nu esti cea din poza de la profil....sau ma rog, cum spunea cineva aici era din perioada pubertatii, care dupa cum se stie e incerta si nu iti spune mare lucru despre evolutia viitoare, care dupa cum se vede e total neasteptata si imprevizibila.
era cit pe-aci sa ma pacalesti...ptiu drace....maninci cu usturoi?

 
At 3:47 PM, Blogger runbaby said...

oh, ce-am ratat, Doamne, ce ma fac, te rog, esti sigur ca nu ma mai vrei?

fac orice for a date, really, I could starve myself for you ca sa corespund, nu ma mai ating de usturoi, fac tot ce vrei, doar de-aia traiesc, ca sa ma aprecieze barbatii, in special cei spirituali ca tine...

ce noroc ai avut ca ai intrat tocmai acum pe blog si te-ai dumirit, altfel ne intalneam cu siguranta si poate ma asezam pe tine si te zdrobeam, dupa care te violam salbatic...

e prea lipsit de subtilitate, zau...

mai sunteti rude/prieteni/suporteri de-ai pupezei with witty thoughts :)? haideti sa haideti, tunurile pe mine.

va mai dau si alte idei: sunt proasta, am par pe picioare, put, ragai, injur, what else? hm, nu stiu, surprindeti-ma...:))

 
At 3:53 PM, Anonymous Anonymous said...

Sunt balcanica si imi place mahalaua, am radacini slave deci melancolie. Realitatea confirma ca merg amandoua.
N-am cautat sa te umilesc. Era doar o mostra de judecata gresita la prima vedere.M-ai perceput aiurea fara sa stii cum sunt. Citindu-ti blogul mi se pare ca esti un om ok, dar in seara aia asa te-am vazut.
Nu faptul ca ai remarcat diferentele fizice dintre mine si Mara m-a deranjat ci ceea ce mi-ai pus in carca - rautatea, invidia, complexele. Le am, stai linistita dar atunci chiar nu era cazul.
Ma bucur intr-un fel ca intamplarea a facut sa vorbim despre toate astea. Eu mi-am insusit lectia.

 
At 4:06 PM, Blogger runbaby said...

fair enough. oamenii ok pot ajunge sa interactioneze in moduri non-ok. o sa adaug la post o explicatie sau ceva de felul asta. am multe rautati gratuite, dar incerc sa mi le controlez si ma mandresc ca, in lipsa de orice altceva, sunt o persoana corecta. n-am fost corecta fata de tine/prietenele tale, o sa incerc sa indrept asta, little as it means.

 
At 10:46 PM, Anonymous Anonymous said...

Miruna
Multumesc pentru mica explicatie si imi cer la randul meu scuze.
Probabil voi gresi in continuare fata de alti oameni, cunoscuti sau nu, dar intamplarea asta mi-a dat de gandit macar azi.

 
At 11:25 PM, Blogger moonbaby said...

vad ca s-a certat lumea, s-a impacat, as avea multe comentarii de facut, dar ma abtin ca de-abia s-au calmat spiritele. toate ca toate, dar raman cu o nedumerire majora: dubiosule, ce ti se pare tie incert la culoarea bentitei fetei?

 
At 9:58 AM, Blogger runbaby said...

@moonbaby

dubiosul nu e un personaj real, daca dai link pe numele lui, o sa vezi singura chestie care chiar m-a ranit si mi s-a parut way below the belt in toata disputa asta...

 
At 2:14 PM, Anonymous Anonymous said...

cica totul e bine cand se termina cu bine. mie insa mi-a ramas un gust tare amar... nu-mi vine sa cred ca aceasta conversatie s-a iscat plecand tocmai de la mara, un om atat de frumos, cald si bland.

miruna, cred ca si tu ai cautat-o emitand judecati de valoare, insa ai incasat disporportionat de multa manie. mi-esti draga!

dubiosule, mi se rupe sufletul de mila pentru tine, cred ca e foarte trist sa fii tu!!!

 
At 2:30 PM, Blogger runbaby said...

merci, cinty draga, same here :). eu sunt prima vinovata pentru toata harta asta, in loc sa povestesc ca am vazut ceva frumos (ca despre asta era vorba, de fapt), m-am apucat sa fac pe cata. cine seamana vant, culege furtuna.

btw, eu nu am nimic de ascuns despre felul in care arat. poza de la profil nu e din adolescenta, e de vara trecuta, cand aveam cam aceeasi greutate ca acum. nu am a ma justifica la nimeni pentru chestia asta, am facut-o multa vreme, am stat cu capul plecat, m-am simtit mai putin om si mi-am facut rau pana la cer si inapoi din cauza asta. sunt grasa, asa cum altii sunt prosti, enervanti, frumosi sau destepti. nu cred ca e bine, nu cred ca e rau, nu cred ca e treaba altcuiva decat a mea :). just to clear that.

sper sa fie ultimul comentariu la acest post, pe aceasta tema.

 
At 9:23 PM, Anonymous Anonymous said...

buna miruna. sunt alta pupaza. sa zicem pupaza numarul doi din grupul celor trei. se facea ca era cam in a patra zi dupa concertul de la green. si eu eram acasa, stand frumos pe un colt de pat, in timp ce "un zum" (nu spui care) ma ajuta sa imi coafez parul pt marea petrecere de la serviciu de a doua zi- mai rar asa baiat, stiu! sa ne treaca timpul coafatului mai lesne, frate-miu se gandeste sa ne citeasca ce scrie o prietena de-a iubitei lui pe blog (ca doar de la el stiu ca te cheama miruna). si aflam toti trei ca eu sunt o pupaza proasta si invidioasa, ca ma hahai tot concertul si crap de ciuda ca sunt o obisnuita cand aterizeaza mara pe langa mine. credeai ca noi mai avem putin si ii punem piedica marei sa dea prost la concert, noi credeam ca urmeaza sa iti achizitionezi lada frigoricica pt carat mancarea la urmatoarele cantari.
tu nu aveai de unde sa stii ca noi am fost la zeci de concerte si stim fiecare piesa de la primul acord si ca o stim pe mara si in afara scenei si ca exista intre noi o relatie care poate ne permite sa radem, sa fim triste sau apatice la concerte, iar noi nu avem de unde sa stim ca tu ai apa la purtator ca te plimbi cu bicicleta si nu pt ca ai fi vreo zgarcita etc.
tu ne-ai judecat pe noi, noi pe tine. sa ne invatam lectia.

 
At 12:33 PM, Blogger runbaby said...

draga mea,

daca-mi arati unde am scris ca esti/sunteti proasta/proaste, dau delete la blog. dupa cum probabil ai vazut, am retractat si mi-am cerut scuze si aflasem deja lucrurile astea de la prima dintre voi care a comentat, dar inteleg ca ai vrut sa mi le mai spui o data. imi pare rau ca v-am jignit si ca toata povestea asta a degenerat atat de urat, pornind, culmea ironiei, de la ceva frumos.

stii la ce m-am gandit indelung dupa tot "incidentul" asta? suntem clar cu totii oameni intregi si ok si ne-am tras-o intr-un mod barbar; m-a intristat mult chestia asta, in primul rand fiindca mi-a aratat cat de meschina si marginita sunt... o lectie buna, cu siguranta.

sper ca am invatat toti ceva util.

miruna

 
At 11:42 AM, Blogger Unknown said...

wow, giiiirl fiiight!
mai pup-eze mici si galagioase
ma bucur ca v-ati gasit pacea :)
MAREA mea curiozitate, care m-a adus pe blogul tau (simt inflamat al lui Jack:) cautand pe google, este:
CUM O CHEAMA PE MARA?!
mara x-escu...
nu vreau sa o pierd in multime, e prea misto tipa, please help.

 
At 11:52 AM, Blogger Unknown said...

πS: imi place mut blogul tau.
nu-ti mai fa probleme legat de post-urile altor bloguri mult mai vizualizate, traim intr-o societate de consum si productia in masa e in detrimentul calitatii, intodeauna. tine de capacitatile noastre de adaptabilitate sa intelegem asta.
good luck!

 
At 12:10 PM, Blogger Unknown said...

si inca ceva, indignarea e o conditie necesara oricarui om civilizat, necesara societatii civilizate, nu trebuie condamnata.

 
At 1:24 PM, Blogger runbaby said...

@Adrian
Multumesc pentru ganduri, postul asta cu Mara este unul dintre cele pe care le regret cel mai mult din tot ce am pus pe acest blog. Am fost proasta, superficiala, deplasata si profund magarita cand l-am scris. Si eu ma bucur ca am ajuns la o intelegere cu persoanele pe care le-am jignit.

Mare este, intr-adevar, o tipa foarte speciala. Am avut o ocazia sa o cunosc dupa ce am scris prostia asta, am facut un interviu cu ea pentru Esquire si am si chemat-o sa cante la un eveniment. E frumoasa, calda, o mama perfecta (a unui baietel superb), inteligenta si sarmanta. Nu stiu cu cine mai canta acum, asta toamna canta cu 4Given, dar ne-am intalnit la un moment dat pe strada si spunea ca incearca sa dezvolte un proiect solo. Numele ei complet este Mara Panaitescu :).

 
At 10:26 PM, Blogger Unknown said...

nu tre' sa te scuzi, apreciez mult genul asta de indignare, chiar daca poate ai exagerat un pic, probabil asta as fi interpretat si eu... sau oricine. chiar daca sunt "prietenele" ei nu tre' sa se comporte avian la spectacolul ei :)...din contra, eventual.
chiar nu trebuie sa te scuzi!

 

Post a Comment

<< Home