omuleti

Wednesday, January 13, 2010

ce-mi lipsesti tu mie, dulce Romanie

Asta e un post de dor si jale, so please bear with me. Ca sa-l fac si utilitar, o sa incerc sa trec in revista lucrurile bune pe care le avem si pe care, cliseul cel mai cel, but please bear with me :), le apreciem doar dupa ce plecam. So here it goes:

Cluburile, petrecerile, muzicile, oamenii. We so kick ass people, you have no idea. Aici iti tai venele pana gasesti un party decent. Bucurestiul concureaza linistit cu Berlin si Barcelona la capitolul de club coolness, doar ca aia au mai putini cocalari si 0 bodyguarzi agresivi. Aici se adauga si orele de deschidere, fireste, ca in urbea cea mai apropiata de mine sambata, la ora 2 noaptea, se trag obloanele la orice club. Cat despre petreceri in timpul saptamanii, aici inca nu s-a inventat conceptul.

Internetul, frate. Super viteza de upload si download, ieftin, instalat in doua zile de cand ai facut cererea. Aici am asteptat o luna sa mi-l puna, o saptamana sa mi-l porneasca dupa ce l-au pus! si se taraie ca melcul in vacanta. Plus abundenta de informatii despre orice, faptul ca ultima prapadenie de crasma are un site, ca sunt tot felul de site-uri de resurse pe orice tema imaginabila. La astia oha...

Taxiiiiiiiiiiiiiiiiiurileeee, oh viata mea, ce dor mi-e sa ma trantesc intr-un D'Artex/Prof/Meridian/ce-o fi el si sa traversez orasul cu 100 de mii. Hai 200, I don't care, tot e ieftin ca braga (apropo, a baut vreodata cineva braga? Daca da, cat a costat?). Aici taxiul este echivalentul sinuciderii financiare lente, iar in cazul meu, de naveta transfrontaliera de 25 de km, este out of the question. Nici nu cred ca ar accepta sa ma duca to begin with, e drept ca nici nu m-am riscat sa intreb de frica sa nu-mi spuna pretul.

Cosmetica. Baietii sa ne scuze. Nu eram eu cine stie ce clienta in delir a cabinetelor cosmetice, dar, de cate ori ma duceam, serviciile erau flawless. Si ieftine. Aici, ca sa obtin, de pilda, pedichiura de care am nevoie, trebuie sa ma duc la doctor, la pedichiura medicala. N-ar taia fetele astea un colt nici sa le pici cu ceara. Inspira incompetenta in my book.

Chestiile care se intampla repede. Orice. O programare la doctor, serviciile de tot felul etc. Chestiile care se intampla azi sau maine. Suni si se rezolva. There's no way in hell to get it here. Cel mai extrem exemplu pe care il am a fost ca am sunat in septembrie sa vad urgent un dermatolog si the best offer I got a fost o programare in noiembrie! M-am vindecat singura de ciuda...

Umorul. Da, frate. N-au. Nu inteleg. Se uita prin tine sau rad de complezenta, pentru ca asa i-au invatat la cursurile de comunicare interculturala. Ma cenzurez din greu la birou si pot sa zic cu jale ca nu mai tin minte cand a fost ultima oara cand am injurat la munca. Kill me, imi facea placere. C'est fini. Nu-s toti asa de varza, dar sunt incomparabil mai putini decat as vrea eu.

Then again...

34 Comments:

At 2:37 PM, Blogger ionuţ said...

Eu chiar am baut braga, la Constanta, in tineretea prescolara. Pretul... ce-i ala pret?:-)

Si ar mai putea exista o formulare: "urit ca braga".

 
At 7:46 PM, Blogger lotus alb said...

Mie faptul ca fetele de la cosmetica nu vor sa taie colturi nu-mi inspira incompetenta, ci o sfanta frica de un proces, daca ceva merge rau in cadrul a ceva ce este calificat drept procedura medicala. Si da, se pare ca lucrurile pot merge pretty bad la cosmetica, stie o colega care a avut de descalcit un asemenea caz, cu expertize medico-legale bizare.

@Ionut: spune-mi si mie, te rog, ce gust are braga? Intotdeauna am fost curioasa.

 
At 8:10 PM, Blogger runbaby said...

@ionut
ma scuzati, m-am burghezit si m-am tampit la occidentali :)

@raluca
ai si tu dreptate, dar romanca din mine vrea cosmeticiene care isi asuma riscuri :). we are so damn scared these days, everything has to be over regulated, na, macar cu un colt taiat la risc sa ma aleg si eu :).

 
At 9:15 PM, Anonymous bucurenci said...

si eu am baut braga. la craiova. cand eram mic. are un gust tulbure daca pot sa zic asa.

 
At 10:29 PM, Blogger runbaby said...

ca si strainatatea mea, uneori...

 
At 12:29 AM, Anonymous noids said...

O, Doamne, my point exactly. Eu sunt in Amsterdam, unde un epilat pe picioare e 65E, inghinal total nu fac ca nu e voie, intrarea in club e minim 10E siiii... Ah, ce ieftin e tranportul in comun acasa, pana si amenda e ieftina... A, si sa nu uitam ca doar in Romania la manichiura taie pielitele. :))

 
At 1:31 AM, Anonymous Cristina said...

si totusi...:detalii.
vezi frumos in jur si te obisnuiesti sa traiesti mai calm, lucru cam greu posibil in Bucuresti, unde totul se (poate) intampla repede.
si e foarte firesc sa aiba si Romania partile ei bune, de care e si mai firesc sa iti fie dor.
Insa balanta nu poate fi echilibrata cu niste taxiuri ieftine si cluburi deschise pana dimineata, so hang on in there...

 
At 5:12 AM, Blogger casanova cat said...

haha, subscriu la ce zici. stau în Olanda şi oamenii ăştia mă sperie rău de tot :)

 
At 5:50 AM, Anonymous casanova cat said...

gen e un club, singurul ok (electronice mai dark sau minimale, piese de teatru, na, e ok) dar unde barmanii sunt voluntari deci nu ar fi bine să ia bacşiş. nu de parcă s-ar da aşa mult bacşiş în nord. but anyhow, totul merge cu f. puţini barmani şi jetoane pe care le cumperi de la automate sau vestiar. şi prin ăsta trec cu toţii care vin. e cumva victoria sistemului - numai că e o victorie foarte prost organizată. drop a sign dacă ţii la Luxembrug - mă gândeam să fac o vizită în viitorul mediu "Capitalei" şi sunt curios cum e văzut de o altă persoană cu background similar mie :)

(+blogul mi se pare f. insightful dar eu am prea multe probleme de time management să-l citesc)

 
At 10:32 AM, Blogger Peter said...

Eu tocmai m-am intors de la Paris unde, atat la o super clinica de chirurgie estetica, cat si la Palais des Congres aveau internet mai slab decat netul meu de 50 de RON de acasa. I-am anuntat cu o luna inainte si n-au reusit sa faca absolut nimic ca sa imbunatateasca netul nici macar pentru 2 ceasuri cat a fost transmisia live.

 
At 10:33 AM, Blogger Aýra said...

in Thessaloniki si imprejurimi cluburile se deschid la 2 doi noaptea nu se inchid la aceasta ora, si nici pana la acea ora nu e cazul sa te plangi ca n-ai avea baruri la dispozitie. Nici seviciile de coafura-cosmetica nu sunt scumpe, ma rog, la nivelul de venituri de acolo. Si totusi o jumtate de an mi-a fost de ajuns sa dezvolt un acut dor de tara. Interesant e ca de cand am venit acasa ma doresc inapoi. Poate-i o problema de suflet calator...

 
At 10:59 AM, Blogger runbaby said...

@noids
am zis sa nu incep si cu inghinalul pe blog, but yeah, that sucks too :)). oricum, as zice ca tu esti intr-unul dintre cele mai antrenante orase europene, eu de cate ori vin la voi :) am o pofta nebuna de viata si distractie.

@cristina
asta nu era un post despre cum o sa ma intorc eu in romania ca sa ma dau toata ziua buna ziua cu taxiul, din club in club :). stiu exact de ce am venit si, mai ales, de ce raman aici.

@casanova cat
merci pentru vizita si compliment :). olandezii pot fi, indeed, kinda scary. colega mea de birou e olandeza si are niste fixisme proceduraliste (ma rog, asta poate fi si tara de Comisie) pe care eu n-o sa le pricep/adopt jamais de la vie. I am sticking around; daca inteleg corect intentia de vizita, lasa-mi un comentariu cu mailul tau cand te decizi.

@peter
eu lucrez intr-una dintre institutiile europene si am deseori senzatia ca suntem pe dial-up...

@ayra
ce frumos ai spus-o pe asta cu suflet calator :). cred ca e o farama de suflet de-asta in fiecare emigrant. succes cu decizia de a pleca/ramane :)!

 
At 1:08 PM, Blogger Georgiana said...

Inca se mai gaseste braga la Constanta! Eu am baut vara trecuta, in Mamaia. 3 lei/l, parca :D
Cat despre gust, e dulce-acrisor-racoritor, desi aduce un pic a bors :D

 
At 1:20 PM, Blogger lotus alb said...

@runbaby: te inteleg perfect ca vrei cosmeticiene care-si asuma riscuri, fara asa ceva as trece in stadiul de paricopitat destul de rapid :D

 
At 1:33 PM, Blogger runbaby said...

@georgiana
deci se verifica proverbul :)

 
At 3:39 PM, Anonymous tequila.cu.varza said...

Interesant... ;)
Intotdeauna am crezut ca "pe-acolo" "chestiile" care exista in Ro sunt...si mai si !

 
At 5:52 PM, Blogger work in progress said...

Eu am gasit in Seattle un salon de mani/pedi tinut de o rusoaica. Are mana cam grea si vorba cam bolovanoasa, da' nici un pic de frica de colturi si procese. Asa ca sfatul meu e sa go ethnic cand ti se pare ca ti-e viata prea normata :)

 
At 12:58 AM, Anonymous Anonymous said...

ma bag si eu ca musca in lapte, si subscriu acestui post despre viata de din afara granitelor tarii noastre.De un an si jumatate stau in Bruxelles, unde mi-a fost cam greu(si inca imi este) sa nu vad oameni pe strada seara(sau cei care mai sunt pe afara si-au gasit demult refugiul intr-un bar), sa platesc de fiecare data cand ma duc la toaleta desi consum in barul respectiv, sa nu am unde iesi in weekenduri(nostalgia cluburilor bucurestene),unde toata lumea ori e beata ori fumata de nu-si da seama ca afara sunt -5 grade dar fetele sunt intr-o fusta scurta fara ciorapi,unde iti trebuie rendez vous la doctor si daca ai febra 39,unde o femeie a strazii imi spune in tramvai ca sa nu mai fiu ingandurata ca "la vie est faite pour rire", unde un dealer mi se plange in autobuz ca se duce la o petrecere unde toti prostii de adolescenti ii cumpara marfa si dupa nu mai stiu de ei, unde oamenii sunt mai Zen ca toti altii adunati la un loc de-ti vine sa ii bati, ca nu-ti dai seama ce este in neregula cu tine de ai si zile mai proaste si mai ales vesnica adaptare la conditiile meteorologice...lista poate continua dar simt ca mai bine ma opresc aici
In prezent am invatat sa ma adaptez starii de "normalitate" care ma inconjoara, desi tanjesc zilnic dupa chestiile enumerate si de tine.Cateodata mi-e frica de acesta adaptare a mea intrucat la un moment dat refuzul nu mai exista..si pur si simplu traiesti cu ce ai in fata...sau poate o fi mai bine daca nu am fractiona mediul in care traim in prezent si am avea o privire de ansamblu.

 
At 10:14 AM, Blogger runbaby said...

este cat se poate de binevenit comentariul (si ma ispiteste informatia ca ai un dealer la Bruxelles :)). cred ca lumea ideala e la jumatatea drumului dintre noi si astia si e o utopie totala. pariul meu, cand am plecat din tara, a fost ca aici e raul cel mai mic si inca mai cred asta. dar asta nu ajuta prea mult cand te pocneste un dor crunt. sa scrii despre, in schimb, da :). bafta mare la Bruxelles!

 
At 10:18 AM, Blogger runbaby said...

P.S. Asta cu copii care isi rup capul de nu mai stiu de ei e valabila si la noi...

 
At 12:15 PM, Anonymous Anonymous said...

sa fie!!! inca sper sa ma regasesc odata inm aceasta cale de mijloc.Intre timp poate reiau experienta scrisa a ceea ce se intampla in jurul meu, dar la un moment dat m-am blocat si am zis ca nu se merita...cred ca blogul e o buna cale de regasire
bafta si tie la Luxembourg:)

 
At 10:53 PM, Anonymous Iulian said...

Salutare,

Daca tot e gratis, as vrea sa imi dau si eu cu parerea ca un om care salasluieste si el prin aceste locuri insorite :)

Cluburile: iti recomand Rives de Clausen. Nu stiu prea multe despre cluburile din Bucuresti, dar in Clausen sunt cateva cluburi care acopera cam toate gusturile in materie de muzica (mai putin manele, dar nu cred ca asta e o problema) si de inghesuiala.
Ziceai ceva si de naveta transfrontaliera, deci nu e chiar corect sa compari locatia actuala cu Bucurestiul si din punctul asta de vedere.

Petrecerile in timpul saptamanii: din cate am vazut eu, miercurea e ziua in care se iese. Sunt pline toate puburile (chiar daca sunt multi veniti in costum direct de la munca). In restul zilelor e mai putina agitatie, dar cel putin in Grund poti sa bei o bere fara sa fii singur la bar :)

Internetul: intr-adevar o mare pacoste. Preturi mari, viteze mici, servicii slabe. Eu am optat pentru internet mobil. In schimb, la serviciu internetul e brici.
Ma gandesc ca Romania are avantajul de a fi facut cunostinta mai tarziu cu internetul si atunci poate avea conexiuni de genul fibra optica pana la destinatar. Oricum, print-screenurile din Romania cu viteza la download ii cam lasa cu gura cascata pe astia de aici :).

Taxiurile: ustura :)

Cosmetica: e scuzat :)

Rapiditatea serviciilor: am auzit si eu cazuri din astea cu programari dupa 2 luni. Cred ca vor sa lase organismul sa lupte si sa se intareasca :).
Cand e treaba de urgenta totusi cred ca se misca mai repede ... mai ales daca mergi direct la spitalul de garda.

Umorul: cred ca tine destul de mult de natie si apoi de firea omului ... sau poate doar de antrenament. Intr-adevar, pe unii ii'izbesc' glumele :)

Hai la cat mai multe zile insorite in noul an!

 
At 12:01 AM, Blogger Popa Prostu' said...

Cata dreptate ai insa merita mai mult sa pastrezi nostalgia locului parasindu-l decat sa-l transformi intr-un infern, ramanand acolo.

 
At 12:22 AM, Blogger Unknown said...

Cam asa gandesc si eu cand sunt pe modul "dor si jale". Cererea determina oferta, cred ca lucru asta explica problemele cu cluburile, internetul, taxiurile, serviciile medicale. Eu de exemplu constat ca site-urile regionale belgiene ale HP si Dell ofera o gama de produse mult mai restransa comparativ cu cele din UK sau Germania. In fine, nu ma pot deocamdata decide daca toate astea sunt un trade off acceptabil pentru o viata mai putin stresanta. O cale de mijloc mi s-a parut a fi Barcelona, unde aglomeratia urbana pare a fi gasit o modalitate de a trai cu zambetul pe buze...

 
At 6:55 AM, Blogger casanova cat said...

păi spre primăvară oricum. mi-am lăsat link spre facebook în ultimul comentariu, dacă foloseşti aşa ceva (mi se pare metoda supremă de a ţine oamenii între "nu acum" şi "nici nu vreau să uit", mai ales că mi-a luat 10 minute să găsesc iară blogul)

cu fixismele, mi-ai amintit de o fază care mi-a trecut prin cap - dacă toţi am fi catalogaţi după dihotomia robot-alien, Olandezii ar fi singurul popor care ar atinge 100% robot. nu de parcă ar fi rău (ei par să se mândrească cu "cât de mediocri" sunt) dar e al naibii de neplăcut. da' rămânem, cum să nu! eu cel puţin ştiu că dacă aş pleca de aici nu aş avea nici o tragere de inimă să vizitez again :]

acuma şi acolo e iad alb?

 
At 9:58 PM, Anonymous Cms said...

@ Raluca: braga are gustul pomenit de Georgiana, si daca nu pot sa-ti indic vreun loc unde inca se mai bea, pot sa-ti spun ca cel mai mult seamana cu gustul ei cel de bere alba (weissbier la nemti), care este facuta tot din grau.

 
At 12:09 PM, Blogger day-dreamer said...

Da' şi-aici ai şanse să mori până ajungi să vezi programarea cu ochii.

 
At 5:25 PM, Anonymous Anonymous said...

mie mi-a trebuit cam un an sa ma adaptez si sa descopar petrecerile din timpul saptamanii de aici din lux. uite programul meu de sapt trecuta:
1. luni quiz in pyg (this is my new hobby)
2. marti am muncitmai pana la 7
3. miercuri am iesit cu o tipa la mudam si apoi in urban ....nice...multa galagie si multi oameni la costum
4. joi concert de blues in liquid
5. vineri cu fetele in oras....am halaiduit de la 8pm pana pe la 3 am prin vreo 6 baruri
6. sambata inclausen....iar muzica live...si apoi ceva muzica house
7. duminica....sooooooooomn
(ro.eca)

ce faci w/e asta?

 
At 1:52 PM, Anonymous Anonymous said...

stai asa sa treaca fo zece ani ... sa constati ca desi tot nu te poti obisnui cu stilul pretentios al astora de pe aici nici lucrurile in tara nu sunt asa cum ti le aminteai tu cand traiai acolo. atunci sa vezi dilema...si nu, nu am deocamdata nici un sfat sa iti dau
ca sa nu te dezamagesc prea tare, exista si o parte pozitiva: incepi sa apreciezi lucrurile marunte...

 
At 9:58 PM, Blogger Ştefan Muşat said...

Dar ai sfătui pe alţii să plece au ba? Adică…ai încuraja pe cineva să plece să testeze pe pielea sa Ocşidentul, strict ca experienţă de viaţă? Sau din cauza a ceea ce păţeşti acuma ai zice: “Nu, mai degrabă rămâi în România, căci experienţa străinătăţii este prea nasoală?”

 
At 11:49 PM, Blogger runbaby said...

@stefan

e o intrebare (buna) pe care mi-am pus-o si eu in ultimele luni. evident, nu stii niciodata ce-o sa zici/faci pana nu esti pus in situatia respectiva, dar inclin sa zic ca da, as recomanda oricui interesat sa incerce. stiu multi romani plecati care da, confirma dorul, dar traiesc ok cu el si considera ca paharul e mai curand plin decat gol in exil.

nici mie nu mi-e exact rau. sunt multe lucruri bune in noua mea viata. ma mai uit uneori peste tabloide si comentariile de la articolele de acolo sau ascult o relatare stupefia(n)ta a unui prieten despre ceva magarie recenta din tara si imi amintesc pefect de ce am plecat. oricum, eu am fost mereu macar oleaca nemultumita de ce aveam, deci experienta mea aici trebuie luata si cu aceasta precautie.

da, cred ca trebuie plecat din romania macar ca sa-ti amintesti de ce o iubesti sau ca sa incepi sa o iubesti. si mai cred ca eu am prea putin timp departe ca sa pot da un raspuns cu adevarat pertinent la intrebarea ta. mai intreaba-ma in vreo doi ani, daca mai sunt aici :)...

 
At 9:49 PM, Anonymous dana said...

Braga se mai gaseste si acum la Slatina,dar nu are gustul celei pe care o gaseai in Craiova...Un copil a zis ca are gust de...ceata

 
At 1:21 AM, Blogger runbaby said...

@dana
ce frumosi sunt copiii :)

 
At 8:19 PM, Anonymous malice said...

chestia cu oamenii pe strada e peste tot in europa, eu stau in germania si seara gasesti cel mult niste turci, de multe ori nici pe aia.
despre pedichiura, aici e alta poveste, daca te duci fetelea alea or sa faca in asa fel incat sa nu mai ai colturi dupa cateva sedinte, ceea ce e f bine, dupa parerea mea.
despre programarea la doctor peste 2 luni, aici ai dreptate, complet aiurea.

cluburi nu prea am frecventat, dar mie imi lipsesc prietenii si sa ne vedem si sa ne povestim cu orele la telefon tot felul de nimcuri. Acu si asta e relativ, ca multi dintre ei au plecat care incotro prin lume.

Ce nu-mi lipseste: sa ma milogesc pe la toate ghiseele ca sa rezolv o problema oricat de simpla, praful si mizeria de pe strazi, aglomeratia din trafic (nu ca nu ar fi si aici, da macar nu-ti ia nimeni fata)
Toate cele bune

 

Post a Comment

<< Home