omuleti

Saturday, June 06, 2009

amar de mediu

Ieri a fost Ziua Mediului, lung prilej de vorbe si de jelanie, aoleo, murim, nimeni nu face nimic, mai bine ma sui in masina si ma duc la Vama in weekend prelungit, beau bere, arunc sticlele in mare si injur gunoaiele din jur ca sa uit ca vine Apocalipsa. Nu, eu n-am facut asta, eu am onorat invitatia la prima editie a Galei de Excelenta pentru Mediu, organizata de Ministerul Mediului la Palatul Parlamentului.

M-am dus cu bicicleta si-am cautat intrarea E4, dupa cum scria pe invitatie. E una din alea din deal, thank you very much si, cand am reperat-o, flacaul din poarta a zis ca pe acolo intra doar organizatorii (?!). Voia ca eu sa ma intorc la baza dealului si sa intru cu masinile, dar l-am convins ca e ok sa o iau si pe la el, ca sa nu mai urc o data. Am intrat, am ajuns unde trebuia sa fiu si m-am apucat sa leg bicicleta de un stalp. Instantaneu au aparut SPP-istii langa mine si cred cu toata taria ca, daca nu eram imbracata la tol festiv si pe toace, flacaii ar fi fost mai rastiti si mai aprigi. Asa stand lucrurile, cu toate ca se uitau la mine ca la verisoara lui ET, discutia a decurs politicos dupa cum urmeaza:

- Deci (omniutilizabilul substantiv, verb, atribut, conjuctie, interjectie) bicicleta nu poate sa stea aici
- De ce?
- Ca nu se poate.
- De ce?
- Ca...aaa...bate la ochi
- Cum adica bate la ochi? Ce, e pornografie infantila? E o bicicleta, in ce fel deranjeaza?
- Deci (aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!) va rog eu frumos, nu poate sa stea aici.
- Aveti aici zeci de locuri de parcare pentru masini, toate ocupate. Eu am venit cu bicicleta la o gala de mediu, de ziua mediului, si dv. imi spuneti ca nu pot s-o las legata de un stalp pe trotuar fiindca bate la ochi?!
- ... stati sa vorbesc cu seful...

To cut the long story short, am fost redirectionata gratie directivelor sefului undeva in dreapta scarilor de la intrare, acolo unde nu vedea nimeni nenorocita de bicicleta. Privirile care m-au acompaniat de-a lungul intregului proces erau atat de socate de parca as fi venit calare pe o matura pe care as fi infipt-o in mijlocul gazonului unde ea ar fi inceput sa cante sau asa ceva. Anyway, am parcat bicicleta si am intrat.


Gala de Excelenta a Mediului organizata de Ministerul Mediului avea loc intr-un saloi imens, luminat de nenumarate candelabre cu toate becurile in functiune (puteau sa arda la jumatate din capacitate fara sa observe cineva ceva) si incalzit ca o sauna de reflectoare si de acoperisul tip geam de sera (niciun strop de ventilatie, aer conditionat sau macar o fereastra deschisa). Cireasa de pe tort: se putea fuma. La Gala Mediului, in Palatul Parlamentului, in 2009, in Europa, pe toate mesele erau scrumiere si mai toti mesenii profitau de prezenta lor.

Prima sectiune din program, premiile de excelenta, cum ne fu vorba. Decernate de Ministerul Mediului...Ministerului Mediului si altor initiative guvernamentale. Si se fuma. Era foarte cald. Pe plasme clipoceau imagini cu raul/ramul si se auzea muzica de nai. Pe scena textul era in concordanta cu plasmele. Pe hol se pregateau calusarii. Ascunsa langa gard, bicicleta ma chema la normalitate. Dupa o ora de chin, am ascultat-o.

P.S. Am parafrazat titlul blogului lui Vlad Petreanu pentru ca mi s-a parut cea mai potrivita metafora pentru sentimentul pe care l-am incercat dupa toate cele de mai sus.

P.P.S. O plecaciune colegului fumator care a fost cu mine si care nu si-a aprins tigara inauntru, pentru ca nu i se parea firesc sau potrivit. Deci se poate!

13 Comments:

At 4:12 PM, Blogger Indelible Bonobo said...

UOF!

Galele mediului sunt, din pacate, deseori galele snobilor. Aici in Toronto, cand premierul (prim-ministrul) Dalton McGuinty a venit sa vorbeasca la un eveniment similar, a venit cu familia in SUV. Opozitia a venit pi gios, ca era downtown si la cativa metri de statia de metrou.

Dar dca e sa fim cinstiti si seriosi, insusi Al Gore, marele (si la propriu si la figurat), poate n-ar fi avut nevoie chiar de macarale sa-l urce pe scena, poate n-are nevoie sa stea intr-un mansion de 4x mai mare ca cel mediu, etc.

 
At 6:17 PM, Blogger runbaby said...

nu contest discursul dublu si ipocrizia ecologistilor high level, zic ca noi totusi suntem in evul mediu aici cu fumat la gala mediului...

 
At 9:48 PM, Blogger Tea said...

mi-au dat lacrimile de ras/plans cand am citit randurile despre saraca bicicleta.
propun un blog colectiv cu pataniile biciclistilor - undeva trebuie varsata si frustrarea asta - pff

 
At 12:11 AM, Blogger Unknown said...

Foarte amuzant momentul cu SPP-istii :) Chiar toate premiile si le-au dat intre ei?

 
At 9:06 AM, Blogger runbaby said...

@tea
nu stiu daca blogul colectiv ar ajuta, dar pistonarea constanta si seaca a primariilor cu scrisori si mail-uri de la cati mai multi biciciclisti neglijati, I'm thinking maybe...

@little green lie
scumpule, se poate sa fi dat si la altii, dar n-am stat sa aflu; inteleg ca mai dura chermeza cateva ore. am uitat sa zic cine era pe scena cand m-am ridicat si am iesit: Iliescu himself...

 
At 3:44 PM, Blogger ChriSmilla said...

Hahaha, mi-am inchipuit matura infipta in mijlocul gazonului si cantand a la Mariah Carey =))) geniala imagine!!

Mi-aduc aminte de Titu Maiorescu si de formele fara fond... Dar se zice ca e bine sa existe forma, iar fondul va urma :) Poate la anul gala de mediu pune la dispozitia participantilor parcari pt biciclete. Asta si datorita faptului ca exista oameni ca tine, nu? >:D<

 
At 5:08 PM, Blogger runbaby said...

@smilla
one can only hope :). mersi :*

 
At 12:40 PM, Blogger Sahara Penguin said...

Bai, imi pare rau, eu chiar am fost la vama... nah. sa ma sarbatoresc. N-am baut bere si nici n-am aruncat sticle.

Rom cu suc de mere, atat. :D

 
At 12:57 PM, Blogger runbaby said...

@andrada

bre, nu i-am luat in colimator automat pe toti cei care s-au dus in vama, doar ca stii si tu cati tacani stau pe plaja, arunca cutia de bere in apa si injura tara de cacat, murdara si necivilizata, care e Romania...

interesanta combinatie rom cu suc de mere ;)

 
At 1:48 PM, Blogger Sahara Penguin said...

stiu, stiu. oricum, a fost mai gol decat ma asteptam. din fericire !! :P

Da, bre, rom cu suc de mere rulz. Da' tre sa fie Havana.

 
At 12:19 AM, Blogger Indelible Bonobo said...

de havana?!? ce s-au schimbat vremurile.. eu ma multumeam si cu romi neaosi, de Drumu' Taberei.. sau ziceai de sucu' de mere?

 
At 4:22 PM, Blogger costina said...

Foarte FOARTE TARE!!! n-ai avut voie cu bicicleta la ziua mediului? :))))))))))))

prea prea tare!!

si ce au decis acolo sa faca romanii pentru cauza mediului?

Am sa te preiau si eu pe blogul meu.

 
At 5:54 PM, Blogger runbaby said...

@costina

imagine that! chiar te rog sa preiei :).

 

Post a Comment

<< Home